London, 1. dan

Najprej nekaj osnovnih podatkov. Mesto London je leta 2017 štelo 8.825.000 prebivalcev, pri čemer se na enem kvadratnem kilometru gnete kar 5610 duš. Mogoče za primerjavo in lažjo predstavo: v letu 2014 sta v Sloveniji na kvadratnem metru površine živela 102 prebivalca, v Ljubljani jih je bilo 1041, v Ilirski Bistrici 29, v Solčavi, najredkeje poseljeni slovenski občini, pa celih 5.

Če bi v Londonu živelo 100 ljudi, bi jih bilo 60 belih, 29 azijskih ras, 23 temnopoltih, 5 mešane rase in 3 bi se uvrstili v druge kategorije. Kar pisana zasedba. Dotaknimo se še religije: 48 % prebivalcev je krščanske vere, 21 % jih ne pripada nobeni religiji, 12 % jih pripada islamu, 5 % hinduizmu, 2 % sta judovske vere, 12 % je drugih.

Mesto se deli na več okrožij:

Tista sivozelena reč, ki se vije po spodnji strani zemljevida je reka Temza. Večina znamenitosti je nagnetena v Westminstru, ne manjka pa jih niti drugod.

Kar se tiče resnejšega turizma, sem prvi dan obiskala Westminstrsko opatijo (Westminster Abbey), kar si želim opraviti že dobro desetletje. Slikic notranjosti ni, ker je prepovedano fotografiranje, pa tudi sicer ne bi bilo hude koristi zaradi množic turistov. Kogar zanima, si lahko več ogleda/prebere na: www.westminster-abbey.org.

Vse drugo je bilo neobvezno pohajkovanje z nekaj foto utrinki:

Londonska podzemna železnica je ena najstarejših na svetu, prvi vlak je zapeljal leta 1863, torej pred 156 leti. Ponekod se še vidi, ne?

 

Sožitje starega in novega.

 

Londončani so tako alergični na potnike, ki jim ni jasno, da je treba na tekočih stopnicah stati na desni, tako da lahko tisti, ki se jim mudi, stečejo mimo po levi, da so se lotili celo barvanja stopnic. So pa resno vzeli!

 

Uživancija v parku nedaleč stran od Buckinghamske palače.

 

Uživancija v nekem drugem parku v Sohu.

 

Westminstrska opatija čez cesto.

 

Londonska razglednica 1

 

Londonska razglednica 2

 

Londonska razglednica 3

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja