1. dan: Raziskovanje prestolnice

Prebudile smo se v oblačno jutro in kmalu ugotovile, da bodo kratke hlače ostale v omari. Današnja sobota je naš zadnji prosti dan pred začetkom tečaja, zato smo se že takoj zjutraj podale na raziskovanje mesta. Naš hotel je v okrožju Helsinkov, ki se imenuje Töölö. Izkazalo se je, da se nahaja na odlični lokaciji.  Za sprehod do mestnega središča smo potrebovale le 10 minut. Pot nas je vodila skozi prelep zeleni park ob jezeru Töölönlahti.

Prvi sprehod proti središču mesta.

V središču smo odkrile super kavarno, v kateri smo si privoščile prvo jutranjo kavo.  Cene hrane in pijače so bistveno višje od slovenskih, za belo kavo smo plačale 4,70 evra. Po ulicah se je s pisanimi zastavami sprehajala množica ljudi, ki so se odpravili na mednarodni dogodek, Parado ponosa. Ko smo zavile v ulico s trgovinami, smo kmalu ugotovile, da Finci ljubijo hokej in obožujejo nordijsko smučanje.

Sprehodile smo se po glavni ulici, za katero pravijo, da ima celo talno gretje, ki prav pride predvsem pozimi. Čez park Esplanadi smo pot nadaljevale do juga mestnega središča, kjer je takoj zadišalo po finskih specialitetah.  Prišle smo do pristaniške tržnice Kauppatori, kjer so bile postavljene številne stojnice s hrano in rokodelskimi izdelki. Finci na vsakem koraku ponujajo veliko različnih vrst sadja (maline, jagode, češnje), zelenjave in okusnih ribjih jedi. Kljub temu, da se tržnica nahaja ob morju, vonja morja ni bilo čutiti.

Mestno jedro Helsinkov.

Le nekaj ulic od tržnice se nahaja ena najbolj prepoznavnih stavb v mestu, Helsinška katedrala.  Ta evangeličanska cerkev, ki ji pravijo tudi belo mesto, predstavlja srce in simbol Helsinkov.

Katedrala v Helsinkih.

Že prvi dan so Helsinki potrdili, da veljajo za enega najlepših skandinavskih mest.

Zelena prestolnica.

Finščina deluje zelo zapleten jezik, vendar s sporazumevanjem nimamo težav, saj večina Fincev govori angleško. Poseben status v Helsinkih ima zagotovo tudi šport. Na vsakem koraku smo srečale nekoga, ki teče ali kolesari. Veliko je otroških igrišč,  športnih centrov in parkov, v katerih posedajo najstniki.

Imamo se super in vas lepo pozdravljamo!

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja