2. dan: Začetek tečaja

Prebudili sva se v sončno jutro. Da bi izkoristili prosto dopoldne, sva pohiteli proti postaji za izposojo mestnih koles. Odpeljali sva se na zahodni del mesta Taka-Töölö. Že po enem kilometru vožnje sva prispeli do obale, kjer naju je očaral vonj po morju.

Tik ob obali se nahaja svetovno znani spomenik Sibelius, posvečen velikemu finskemu skladatelju Jeanu Sibeliusu. Že iz učbenikov glasbene umetnosti vemo, da je zaslovel po simfonični pesnitvi z naslovom Finlandia.

Sibelius Monument je unikatna skulptura, ki spominja na orgelske piščali. Sibeliusov spomenik je iz 600ih cevi oblikovala Eila Hiltunen.

Takoj za spomenikom nas je čakal krasen razgled na obalo. Helsinki se ponašajo s številnimi kolesarskimi stezami, zato sva pot lahko nadaljevali tik ob obali do znamenite plaže Hietaniemi.

Na plaži se je odvijalo tekmovanje v ultimate frizbiju.

 

Popoldan sva se polni pričakovanj odpravili proti lokaciji našega izobraževanja. Naša prva mobilnost v okviru programa Erasmus+ nam vključuje udeležbo na strukturiranem tečaju z naslovom Interactive ICT-based, web and digital tools for an effective blended, flipped and cooperative learning. Prvi vtis je bil zelo dober. Finski učitelj Alex nam je predstavil finski izobraževalni sistem. Ugotovili sva, da ima s slovenskim številne podobnosti. Finski otroci prejmejo brezplačne delovne zvezke in vsakodnevno tudi brezplačen topel obrok.

Ogledali smo si delovne zvezke finskih učencev.

V tednu imajo od 19 do 30 ur pouka, odvisno od tega, koliko izbirnih predmetov si vsak posameznik izbere. Posebno zanimivo se nama je zdelo, da si lahko učenci lahko za izbirni predmet izberejo katerikoli svetovni jezik. Učenci se lahko sprehajajo po razredu, ne nosijo copat in nimajo domačih nalog. Na Finskem so učitelji avtonomni, njihov kurikulum je zelo kratek, vse šole so javne in nimajo inšpekcij.

Udeleženci smo predstavili svoje šole in države. Veselimo se druženja z ostalimi učitelji, ki prihajajo iz Španije, Italije, Nemčije, Belgije in Poljske.

Tervetuloa!

 

 

 

Morda vam bo všeč tudi...

Komentarji: 1

  1. Manica Baša pravi:

    Glej, glej, vsi bi hoteli Finsko, pa sploh ne vejo, da jo že imamo 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja